دانستنی ها و مسائل جنسی

خودارضایی در اسلام (عقاید شیعه و سنی در مورد خود ارضایی)

اسلام، نهایتِ تحولِ بشریت است، به معنای سر حدِ رشد و شکوفایی ملتی که در طیِ سالیانِ دراز هدایت شده است.

قرآنِ کریم اعجاز همین هدایت است. کتاب سحر انگیزی که هنوز که هنوز است سرزنده ترین و جامع ترین مرجع مسلمانان است و همچنان پرده از حقایقی بر می دارد که بشرِ پیشرفته و مدرنِ امروزی، هنوز به آنها دست نیافته است.

یکی از مواضعی که در جامعه ی امروز، خصوصا نسل جوان را درگیر کرده، مسئله ی پاسخ به غریزه ی جنسی است که یکی از روش های آن، خودارضایی یا استمناء است از طرفی که قرآن کریم پرداختن به مسئله ی خودارضایی را منع می کند و بخصوص در سوره ی مومنون بر ویژگی های افراد صالح و پاکدامن اشاره میکند و به نکوهش عملِ خودارضایی می پردازد و آن را فعلی حرام میداند.

فَمَنِ ابْتَغَى‏ وَرَآءَ ذَلِکَ فَأُوْلَئِکَ هُمُ الْعَادُونَ

پس هر کس فراتر از این (همسر و کنیز) طلب کند، پس آنانند که متجاوزند.

در قرآن کریم تجاوز،امری حرام شمرده شده است و در این آیه که هفتمین آیه از سوره مومنون است به صراحت به نفس عملِ خودارضایی و حرام بودنِ آن اشاره شده است.

اما چرا؟ به کدام ادله ی محکم و قانع کننده برای نسلی که در پیِ فرار از کشمکش های ذهنی و روحی و محدودیت های فراوان میلِ به فروکشِ شهوتِ خود دارد؟

علاوه بر قرآن کریم، روایات و نقل قول های پیامبران و امامان نیز حاکی از آن است که این مسئله ی شبهه بر انگیز، از تمامِ جهات ممنوع و مذموم است.در واقع پیامبران و امامان نیز مامور استخراج معارف قرآن کریم و ارجاع آن به جوامع خود بودند و بارها و بارها بر حرام بودنِ این فعل و عذاب های اخروی ناشی از آن تاکید نموده اند برای مثال پیامبر اکرم صلوات الله علیه،استمناء را موجب دوری از رحمت خداوند میدانند و راه بخشش را فقط و فقط توبه و بازگشت معرفی میکنند.همچنین در روایت دیگری میفرمایند: “ای جوانان مسلمان هر کسی از شما که توان ازدواج دارد باید ازدواج کند(هر چند ازدواج ساده و کم خرج و یا حتی ازدواج موقت)؛ زیرا ازدواج حفاظت کننده ی چشم و عورت انسان  است، و کسی توان ازدواج دارد روزه بگیرد؛ زیرا روزه شهوت را کنترل می کند”.

حکم خودارضایی از دیدگاه اهل شیعه

فقهای اهل شیعه با نظر به آیات و روایات اسلامی،استمناء را امری مذموم و نکوهیده به شمار می آورند و ضمن اشاره به احادیث فراوانی که از امامِ صادق علیه اسلام در این باره وجود دارد، علتِ حرام بودنِ این فعل را مضراتِ فراوان این عمل معرفی کرده اند که با وجودِ حکمِ قرآن کریم در ۱۴۰۰ سال پیش،بشر به تازگی بر کشف آنها فائق آمده، مضرات آن را شناخته است و از مشکلات روحی و جسمی ناشی از خودارضایی آگاهی یافته است.

در این باره روایتی وجود دارد که شخصی را به نزد امام صادق علیه اسلام می آورند که با آلت خود بازی کرده و به عبارتی استمناء کرده بود، سپس اشاره میشود که حضرت آنقدر بر دست های او میزند که دست هایش قرمز شود و سپس از بیت المال برای او هزینه ازدواج فراهم میکند.همچنین نقل میشود که ایشان با فرد خود ارضا هم غدا نمیشدند و استمناء را هم چون زنا میدانستند.

فقهای اهل شیعه نیز بنا بر همین آیات به حرام بودن و چه بسا کبیره بودن خودارضایی تاکید کرده اند.

برای مثال مراجع تقلیدی از جمله آیت الله بهجت و آیت الله مکارم شیرازی خودارضایی را بجز در موارد بسیار نادر مثل الزام پزشکی حرام دانسته و غسل و توبه پس از آن را واجب میدانند.حرمتِ این عمل به حدی است که تمامِ تکالیفِ فردی که بر حالتِ جنابت مانده، با فرضِ دانستنِ اینکه جنابت از مبطلات نماز و روزه است، باطل است.

خودارضایی از نگاه اهل سنت

با آنکه اکثر فقهای اهل سنت نیز همچون شیعیان بر احکامِ قرآن کریم معتقدند و با توجه به آیات و روایاتی که در این باره بیان شده است، عمل استمناء را فعلی حرام میدانند، امادر کتاب الموسوعه الکویتیه که یکی از کتب اهل سنت و نوشته ی جمعی از فقهای مصری است بیان شده که عمل خود ارضایی اگر به قصد شهوت و لذت باشد عملی حرام است و چنانچه برای دفعِ شهوت باشد عملی مکروه میباشد.

همچنین امام شوکانی از علمای اهل سنت در کتاب “بلوغ المنى فی حکم الاستمناء”خودارضایی را عملی زشت بر شمرده است اما بین حلال مسلم یا حرام مسلم بودن آن تردید دارد.در پایان اشاره میکند که روایات اسلامی و آیات قرآن کریم و طبق احتیاط واجب، ترک این عمل واجب است.

با این حال پس از حکمِ گروهی از بزرگان وهابیت بنا بر مجاز بودن خودارضایی در صورتیکه برای فروکش کردن حس شهوت باشد و یا در مواردی که خطر ارتکاب فرد به مواردی همچون زنا و لواط را کم کند مجاز اعلام شده است،گروهی از مراجع اهل سنت نیز در این موارد حکم به جواز این عمل دادند.

مطالب با موضوع مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 + 9 =