روابط خانوادهروابط قبل از ازدواج

ازدواج سفید، مزایا و معایب آن در جامعه ایران

ازدواج سفید چیست؟ حتما شما هم بارها این اصطلاح را شنیده اید اما ویژگی های این نوع ازدواج چه چیزهایی هستند؟

همه ما می دانیم که زندگی مشترک مخارجی دارد و عرفا این مخارج بر عهده مرد که سر پرست خانواده است، گذاشته می شود. بگذارید با یک مثال مسئله را روشن کنیم؛ فرض کنید شما قصد دارید با تور استانبول ارزان ، یک سفر تفریحی به استانبول داشته باشید و قطعا این سفر هزینه هایی را به همراه خواهد داشت. حال اگر شما به تنهایی سفر کنید هزینه هایتان کمتر است یا زمانی که سرپرستی یک خانواده را نیز به عهده داشته باشید؟ قطعا یک فرد متاهل هزینه های بیشتری دارد؛ این گونه مسائل اقتصادی و هزینه های زندگی و البته عوامل دیگری که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم نمود، سبب شده اند که جوانان بسیاری به” ازدواج سفید” روی بیاورند.

ازدواج سفید به معنای این است که زوجین زندگی مشترک خود را بدون نکاح شرعی و رسمی آغاز کنند. در جوامع غربی چنین روابطی در جهت شناخت طرفین از یکدیگر صورت می گیرد و در واقع پیش زمینه ای برای ازدواج رسمی زوج هاست. بنابراین زوجین زندگی خود را به حالت آزمایشی و بدون ازدواج رسمی شروع می کنند و بعد از مدتی تصمیم می گیرند از هم جدا شوند یا ازدواجشان را رسمی کنند. به این عمل ازدواج سفید گفته می شود.

ازدواج سفید
ازدواج سفید

ازدواج سفید در جامعه ما نیز به صورت پنهانی رواج یافته است و بسیاری از جوانان به بهانه عواملی همچون شناخت از یکدیگر، فشارهای اقتصادی، مخالفت خانواده با ازدواج فرد و عوامل دیگری از این قبیل، اقدام به ازدواج سفید می کنند. چنین عملی در جامعه اسلامی ایران پذیرفته نیست و حتی حمایت قانونی از آن نیز وجود ندارد. یعنی اگر طرفین در زندگی خود دچار مشکلی شوند و مسائلی همچون خشونت خانگی برای آن ها پیش بیاید، قانون ازآنان حمایت نخواهد کرد. در نتیجه چنین روابطی در جامعه ایران پذیرفته شده نیستند. حال می خواهیم به بررسی جوانب مختلف و مزایا و معایب این پدیده بپردازیم تا در نهایت افراد بتوانند با نتیجه گیری منطقی، تصمیم درستی گرفته و آینده خود را با اطمینان بسازند.

مزایای ازدواج سفید

  • ازدواج سفید به شناخت طرفین پیش از ازدواج کمک می کند و زوج ها با هم وقت گذرانده و شخصیت یکدیگر را بهتر می شناسند. همچنین فرصت کافی دارند تا واکنش شریک زندگیشان را نسبت به مسائل مختلف بسنجند و آگاهانه درباره او تصمیم بگیرند.
  • راهی برای رهایی از رسم و رسومات و مهریه و سنت خواستگاری است. از دیدگاه برخی افراد چنین تشریفاتی پیش از ازدواج هزینه بر و بی فایده است؛ از همین رو تصمیم می گیرند با ازدواج سفید و بدون رعایت آداب و رسوم خاصی زندگی مشترک خود را آغاز کنند.
  • مزیت دیگر این است که در ازدواج سفید، زوج ها همانند دو دوست در مخارج با یکدیگر مشارکت می کنند و اینگونه نیست که مرد موظف باشد هزینه های زندگی را به دوش بکشد. در حالی که در ازدواج رسمی و شرعی، مرد به عنوان سرپرست خانواده شناخته می شود و تامین هزینه های زندگی همسر و فرزندانش به عهده اوست.
ازدواج سفید
ازدواج سفید

معایب ازدواج سفید

  • با توجه به اینکه در جامعه ما معمولا اکثر خانواده ها چنین ازدواجی را به رسمیت نمی شناسند و آن را نمی پذیرند، اگر فرزندان آنها بخواهند ازدواج سفید کنند احتمالا حمایت عاطفی و مالی از سمت خانواده ها دریافت نخواهند کرد.
  • در چنین ازدواج هایی به علت نبود تعهد و مسئولیت رسمی، امکان خیانت طرفین به یکدیگر بسیار بیشتر است و می توان گفت این گونه زندگی ها از ثبات و متعهد بودن طرفین برخوردار نیستند.
  • فرزندی که نتیجه ازدواج سفید والدین باشد از حقوق قانونی بهره مند نخواهد بود و اصولا فرزند مشروع به حساب نمی آید. این بچه منسوب به پدر نیست و به تبع آن از پدر ارث هم نمی برد و پدر بر فرزند خود حق ولایت ندارد. بنابراین فرزندانی که از روابط آزاد متولد می شوند با مشکلات حقوقی و اجتماعی بسیاری مواجه خواهند بود و چه بسا پدر و مادر از پذیرفتن سرپرستی او خودداری کنند.

در اینجا ما مختصرا ویژگی ها، نکات مثبت و نکات منفی ازدواج سفید را بازگو کردیم اما آثار این روابط به موارد ذکر شده ختم نمی شود و با توجه به ارزش ها و هنجارهای جامعه ایران، مسائل و مشکلات متعدد اجتماعی، شرعی، قانونی و عرفی برای زوج هایی که دست به این عمل بزنند، وجود دارد. همچنین به ندرت خانواده هایی پیدا می شوند که موافق چنین ازدواجی باشند. بنابراین می توان گفت ازدواج سفید که یک فرهنگ غربی و وارداتی است، ازسوی مردم جامعه ما قابل پذیرش نمی باشد و وجهه چندان خوبی در اجتماع ندارد.

مطالب با موضوع مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − پنج =